آسانسور بدون گیربکس در واقع آسانسوری میباشد که در طراحی موتور آنها از گیربکس استفاده نمی شود؛ دورفلکه کششی آنها نیز توسط درایو کنترل کننده سرعت هدایت میگردد. آسانسورهای بدون گیربکس بیشتر در ساختمان هایی مورد استفاده قرار میگیرند که نیازمند آسانسورهایی با سرعت پایین هستند.
در آسانسورهای بدون گیربکس، به علت حذف گیربکس، شما لرزش و تکان کمتری را در هنگام حرکت کابین آسانسور مشاهده میکنید. به همین علت عده ای افراد این آسانسورها را برتر از آسانسورهای گیربکس دار میدانند.
آسانسورها به دو دسته گیربکس دار و بدون گیربکس (گیرلس) تقسیم بندی میشوند. در صفحه آسانسورهای گیربکس دار به شرح آنها پرداختیم، اینک میخواهیم تمام اطلاعات لازم در زمینه آسانسور گیرلس دار در اختیار شما قرار دهیم تا با تفاوت های آسانسور گیربکس دار با آسانسور بدون گیربکس و نحوه نصب آسانسور آشنا شوید.
در آسانسور بدون گیربکس از آنجا که گیربکس حذف میشود، شفت موتور به شکل مستقیم به فلکه کششی متصل میشود. به همین علت فلکه فلایولی (فلکه ای که در موتورهای گیربکس دار با سرعت بالا میچرخند) حذف شده است. همچنین به علت حذف این قطعات، حجم موتور گیرلس کمتر از موتور گیربکس دار میشود.
گشتاور موتور بدون گیربکس بالا میباشد و میتوان آنهارا با دو جریان DC و AC اجرا نمود. موتورهای بدون گیربکس با سرعت بیش از 10 متر بر ثانیه نیز قابل اجرا میباشند. دور موتور آسانسور گیرلکس حدود 10 درصد آسانسور گیربکس دار است و این یعنی موتور بدون گیربکس 150 دور در دقیقه میزند. این ویژگی میتوان مفید باشد زیرا صدا را تا حد زیادی کاهش میدهد.
در واقع برای شناسایی تفاوتهای این دو آسانسور و انتخاب گزینه بهتر باید به سراغ موتور آنها برویم؛ زیرا در تمام بخشها جز موتور یکسان میباشند. موتور گیرلس ویژگیهای برتری نسبت به موتور بدون گیربکس دارد که عبارت اند از:
موتورهای گیرلس (GEARLESS) یکی از جدیدترین نسل موتورهای مورد استفاده در آسانسور میباشند. یکی از ویژگیهای مهم دیگر این موتورها، بازدهی بالای موتور بدون گیربکس (Gearless traction drives) و کاهش اتلاف انرژی میباشد. ترمز آسانسور بدون گیربکس اینگونه است که انرژی ناشی از ترمز، به جای تلف شدن به صورت حرارت به موتور باز میگردد.
موتورهای بدون گیر بکس به سه دستی اصلی موتور AC با آهن ربای دائمی، موتور AC ولتاژ متغیر و فرکانس متغیر و موتور DC ولتاژ متغیر تقسیم میشوند.
شاید بزرگترین عیبی که بتوان برای آسانسور گیرلس در نظر گرفت، قیمت بالاتر این آسانسور نسبت به آسانسور گیربکس دار میباشد. از آنجا که موتور گیرلس در ایران تولید نشده و موتورهای گیرلس به شکل وارداتی هستند، در زمانهای خاصی از سال ممکن است ناموجود باشند. برخی دیگر از معایب موتور گیرلس شامل موارد زیر میشود:
آسانسورهای بدون موتور خانه و دارای سیستم محرکه بدون گیربکس، یکی دیگر از نواع محصولات شرکت آسانسور و پله برقی تکنوناطا میباشد. از عدم نیاز به فضای فیزیکی جداگانه به عنوان موتورخانه آسانسور میتوان به عنوان مهمترین وجه تمایز این نوع از آسانسورها در مقایسه با انواع دیگر آسانسورها نام برد.
فضای مورد نیز برای نصب تابلو کنترل آسانسور گیرلس معمولا در فضای نزدیک به چاه آسانسور پیش بینی میگردد. لازم به ذکراست که در برخی از این نوع از آسانسورها، تابلو کنترل نیز به مانند موتور محرکه در داخل چاه آسانسور نصب میگردند.
این نوع از آسانسورها معمولا برای ساختمانهای تا ارتفاع حدود 160 مقر و حداکثر سرعت 3 متر بر ثانیه مناسب میباشند. تقاضا و محبوبیت برای آسانسورهای بدون موتورخانه درسالهای اخیر رو به افزیش بوده است. کم مصرف بودن این نوع از آسانسورها در مقایسه با آسانسورهای گیربکسی وعدم نیاز فضای به جداگانه به عنوان موتورخانه آسانسور از عوامل محبوبیت این نوع از آسانسورها در سالهای اخیر بوده است.
قبل از پاسخ به این سوال شاید جالب باشد که بدانید، امروزه در پروژههای بزرگ از آسانسورهای گیرلس استفاده میکنند. آسانسور بدون گیربکس به شکلی طراحی میشوند که میتوانند در سرعت بالا، کیفیت حرکتی خوبی داشته باشند و خسارات ناشی از موتور را تا حد زیادی کاهش دهند. همچنین هزینه سرویس و نگهداری در آسانسور گیرلس کاهش مییابد. همچنین برای نصب آنها نیازی به موتورخانه وجود ندارد. تمام ویژگیهای مذکور باعث میشود که آسانسور بدون گیربکس مقرون بصرفه تر و بهتر از آسانسور گیربکس دارد باشد. اما بازهم طبق شرایط ممکن است در ساختمانهایی استفاده از آسانسور گیربکس دار منطقی تر باشد.
اگر تصمیم به خرید آسانسور گیرلس دارید، باید به یکی از شرکت های بزرگ آسانسورسازی مراجعه کنید، متاسفانه مشاهده شده در برخی موارد برخی شرکت ها آسانسورهای دیگر را به جای گیرلس داده و باعث بروز مشکل در عملکرد حمل و نقل در ساختمان شده است. تکنوناطا با سابقه درخشانی که در تولید و نصب آسانسورهای گیرلس داشته می تواند بهترین انتخاب باشد.
اگر میخواهید بهترین آسانسور را با توجه به ترافیک و عوامل دیگر ساختمان انتخاب کنید، بهتر است که از یک شرکت طراحی آسانسور معتبر مشورت بگیرید. شرکت تکنوناطا با داشتن مجوز عضو رسمی سندیکای آسانسور و پله برقی از سال 1378 و عضو رسمی اتاق بازرگانی، صنایع و معادن تهران همواره بهترین شرکت در زمینه خدمات و خرید آسانسور میباشد.