پله برقی ها یکی از بزرگ ترین و گران ترین ماشین هایی هستند که مردم به طور منظم از آن استفاده می کنند؛ بر خلاف تصور مردم، یکی از ساده ترین ماشین ها می باشند و کارکرد پیچیده ای ندارند. در این مقاله، ما به داخل یک پله برقی نگاه می کنیم تا بفهمیم این عناصر دقیقاً چگونه با هم عمل می کنند.
اگر بخواهیم به سادهترین شکل ممکن چگونگی کارکرد پله برقی را شرح دهیم، باید بگوییم که پله برقی فقط یک جابه جایی در تسمه نقاله (تسمه انتقال دهنده) است. یک جفت حلقه زنجیری چرخان، تعدادی پله را در یک چرخه ثابت و در شیب حدود 30 درجه میکشند و افراد زیادی را با سرعت خوبی جابه جا میکنند. در این مقاله، ما قصد داریم سفری به داخل یک پله برقی داشته باشیم و نگاهی به اجزای داخل آن بیندازیم تا بفهمیم این عناصر، دقیقاً چگونه باهم کار میکنند.
تاریخچه اختراع پله برقی به سال 1859 میلادی برمی گردد. جایی که وکیلی به نام ناتان ایمز، اولین پله برقی را اختراع کرد و نام آنرا «نردبان گردان» نامید. نردبان گردان بسیار ساده بود و فاقد چیزهای مهم بود. در سال 1899 میلادی، دانشمندی به نام Lemon Sodder ایده پله برقی را توسعه داد و آنرا به شکل گروهی از پله ها طراحی کرد. پله هایی که به صورت دستی به هم وصل شده بودند. او در فکر خود به دنبال طراحی پلههای فولادی بود اما موفق به انجام اینکار نشد.
در سال 1890 میلادی، مخترع آمریکایی به نام «جس ویلفرد رنو» مدل جدیدی از نردبان برقی را طراحی کرد. در این مدل نردبان به شکل اریبی حرکت میکرد و میتوانست تا 25 درجه جابه جا شود. سپس در سال 1902، شرکت رنو برای تولید پلههای برقی «جس رنو» تأسیس شد. بعد از آن «چارلز سبرگر» که عنوان پله برقی را برای این ماشین انتخای کرده بود، در سال 1910 میلادی حقوق ثبت اختراع «جس رنو» را به شرکت اوتیش (Otech) فروخت.
شرکت اوتیش بعد از خرید حق اختراع پله برقی، در سال 1911 میلادی به شرکت تولید پله برقی تبدیل شد و طرح جدیدترین پله برقی امروزی را تولید کرده و آنرا به کشورهای اروپای فروخت.
در ادامه به شرح کامل نحوه کار پله برقی خواهیم پرداخت. هسته پله برقی یک جفت زنجیر است که دور دو جفت چرخ دنده حلقه شده است. یک موتور الکتریکی چرخ دندههای محرک را میچرخاند؛ در نتیجه زنجیرها شروع به چرخیدن میکنند. یک پله برقی معمولی از یک موتور 100 اسب بخاری برای چرخاندن دنده ها استفاده میکند. موتور و سیستم زنجیر در داخل خرپا قرار گرفته اند که یک سازه فلزی بین دو طبقه است.
جالبترین چیز در مورد پله برقی نحوه حرکت این پله ها است. زنجیر حرکت میکند ولی پله ها همیشه در یک سطح باقی میمانند. در بالا و پایین پله برقی، پله ها روی هم فرو میریزند و یک سکوی صاف ایجاد میکنند. این کار باعث میشود سوار، پیاده شدن از پله برقی راحت تر شود. همچنین در صورت خراب شدن، تعمیر پله برقی را نیز سادهتر میکند.
هر پله پله برقی دارای دو مجموعه چرخ است که در دو مسیر جداگانه میچرخند. مجموعه بالایی (چرخهای نزدیک به بالای پله) به زنجیر چرخان متصل میشوند و بنابراین توسط چرخ دنده در بالای پله برقی کشیده میشوند. مجموعه چرخهای دیگر به سادگی در امتداد مسیر خود میلغزند و پشت سر مجموعه اول حرکت میکنند.
مسیرها به گونه ای از هم فاصله دارند که هر مرحله همیشه در یک سطح باقی میماند. در بالا و پایین پله برقی، مسیرها در یک موقعیت افقی قرار میگیرند و راه پله را صاف میکنند. هر پله دارای یک سری شیار در خود است، بنابراین در طول این صاف کردن، با پلههای پشت و جلوی خود به هم میچسبد.
موتور الکتریکی در پله برقی علاوه بر چرخاندن حلقههای زنجیر اصلی، نرده ها را نیز حرکت میدهد. هندریل به سادگی یک تسمه نقاله لاستیکی است که دور یک سری چرخ حلقه شده است. این تسمه دقیقاً به گونه ای تنظیم شده است که دقیقاً با همان سرعت مراحل حرکت میکند تا کمی ثبات را به سوارکاران بدهد.
سیستم پله برقی تقریباً به خوبی آسانسور نیست که ده ها طبقه افراد را بالا ببرد، اما در جابجایی افراد در فاصله کوتاه بسیار بهتر است. این به دلیل سرعت بارگیری بالای پله برقی است. هنگامی که آسانسور پر شد، باید منتظر بمانید تا به طبقه خود برسد و قبل از اینکه دیگران بتوانند سوار شوند، برگردند. در پله برقی، به محض اینکه یک نفر را سوار میکنید، فضا برای دیگری وجود دارد.
سرعت پله برقی از حدود 90 فوت در دقیقه تا 180 فوت در دقیقه (27 تا 55 متر در دقیقه) متغیر است. یک پله برقی با سرعت 145 فوت (44 متر) در دقیقه میتواند بیش از 10000 نفر را در ساعت جابه جا کند؛ بسیار بیشتر از یک آسانسور استاندارد. البته تمام این موارد زمانی صدق میکند که سرویس و نگهداری از پله برقی به شکل دقیق انجام شده باشد و پله برقی در سلامت کامل باشد.
اختراع پله برقی تاریخچه جالبی داشت.
این بلاگ اطلاعات خوبی راجب نحوه کار کردن پله برقی داشت.
آخرین مطالب
انواع درب آسانسور
قفل درب آسانسور انواع مختلفی دارد که باتوجه به المان هایی نظیر نوع کابین آسانسور و یا فضای مورد نظر برای نصب آسانسور، مورد استفاده قرار می گیرند.
آشنایی با سیستم محرکه آسانسور
سیستم محرکه آسانسور بخشی از آسانسور است که وظیفه ایجاد نیرو را داشته و حرکت آسانسور وابسته به این سیستم میباشد. این سیستم از اجزا تشکیل دهنده ای تشکیل شده است.
نحوه فعالسازی دکمه ریست آسانسور
آسانسور مانند تمام وسیله های برقی دیگر ممکن است گاهی با مشکلاتی مواجه شود که نیاز به ریست داشته باشد؛ اما استفاده از دکمه ریست آسانسور به تمام افراد پیشنهاد نمیشود و بهتر است توسط متخصص باتجربه در این زمینه صورت گیرد.
قفل درب آسانسور چیست؟
قفل درب آسانسور یکی از قطعات جانبی آسانسور است که عملکرد بسته نگه داشتن درب کابین آسانسور در حین حرکت را بر عهده دارد.
قطع آسانسور توسط مدیر ساختمان
آیا مدیر ساختمان میتواند برق آسانسور را قطع کند؟ بله مدیر ساختمان تحت شرایطی میتواند برق آسانسور را قطع کند. البته باید توجه داشت که در قرارداد ذکر شده باشد.